Nyomtatás 

Mogyoró, az egészség kulcsa

Jótékony hatás mogyoróhéjban

mogyoróA mogyoró olajtartalma magas, 100 grammonként kb. 560 kalóriát tartalmaz. Mielőtt azonban e hír hallatán megszabadulnánk mogyorókészleteinktől, jobb, ha tudjuk, hogy telítetlen zsírvasakról van szó, amelyek valójában egészségesek. A telítetlen zsírsavak a szervezetbe jutva hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét, és támogatják az idegműködést.

A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterinszintet, és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védnek a szívinfarktus és szélütés ellen. A telítetlen zsírsavak számtalan jótékony hatása között nem elhanyagolható a rák megelőzésében és gyógyításában betöltött szerepe sem. 
Nem az a fontos tehát, hogy kerüljük a zsírt, hiszen arra szükség van szervezetünk működéséhez. A lényeg az, hogy a helyes zsírt, tehát telítetlen zsírsavat fogyasszuk. A mogyoró pedig éppen ezt a rendkívül fontos tápanyagot tartalmazza. Napi 40 gramm mogyoró fogyasztása ezért tudósok szerint jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A mogyoró ezen felül számtalan ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaz, melyek mind fontos részei a kiegyensúlyozott diétának.

Mogyoró elhízás ellen? Igen!
A mogyoróban (csakúgy, mint pl. a gyümölcsökben) nagy mennyiségben találhatóak élelmi rostok. Az alacsony élelmi rost-bevitel sajnos elterjedt, ámde helytelen táplálkozási szokás. A rostok pedig nagyon fontos szerepet töltenek be a táplálkozásban, többféle jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre. Védenek az elhízás ellen, mivel a jóllakottság érzését keltik azáltal, hogy a gyomor-bélrendszerben megduzzadnak. Ezen felül serkentik a bélműködést, és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Rézforrás
A réz, mint nyomelem elengedhetetlen a növekedéshez és a fejlődéshez. A vörösvértestek és a fehérvérsejtek képződéséhez, a szív és az izmok összehúzódásához, a vasszállításhoz, a csontok szilárdságához és az agy fejlődéséhez szükségünk van a rézre. A szervezetünk azonban nem állítja elő ezt a fontos elemet, így szükség van arra, hogy a táplálékunkkal elegendő rézmennyiséget juttassunk a szervezetünkbe.
A legtöbb rezet tartalmazó élelmiszerek között első helyen áll a mogyoró, és a kakaó is az élvonalban van. Egészségünk megőrzésében éppen ezért segítséget nyújthatnak a mogyorót és a kakaót tartalmazó termékek.

Vitaminbomba
A mogyoróban számos fontos vitamin található. Gazdag B1, B2, C, H és E vitaminban, ásványi anyagok közül pedig káliumot és kalciumot tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermeléshez. A B-vitaminok létfontosságúak szervezetünk idegműködése szempontjából. Az E-vitamin és a C-vitamin a leghatékonyabb szabadgyökfogók, az E-vitaminnak kedvező hatását az immunrendszerre, szerepét a rák-, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében vizsgálatok sora mutatta ki.

Tegyük félre tehát korábbi előítéleteinket a mogyoróval szemben, hisz fontos részét képezik a mindennapi kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Segítségükkel számos betegséget előzhetünk meg, kordában tarthatjuk koleszterinszintünket, és még az alakunkra is vigyázhatunk.

 (Forrás: www.vital.hu) 

Iratkozzon fel az ingyenes hírlevelünkre, melyben tájékoztatni fogjuk az új híreinkről, akcióinkról és nyereményjátékainkról!